• topafbeelding.jpg
GEBEDEN
We vragen u om met ons mee te bidden:
_ Voor alle medewerkers en voorgangers van het zendingswerk
– Fam. Jonker in Brazilië en in Nederland en voor Alexandre
– Voor het nieuwe echtpaar pastor Warley en Rita
– Voor de doopkandidaten
_ Voor Ronaldo en Lilian die ingezegend worden als diakenen

We vragen u ook om met ons mee te danken:
_ Dat het goed gaat met Eunice en Rafael ondanks dat ze corona opgelopen hebben
– Dat Govert en Eliana een goede verhuizing hebben gehad naar de Tolhuisweg
– Dat God voorziet en dat er hulp is gekomen voor Lourdes en Ismael in de gemeente.
– Voor het werk en inzet van het bestuur in Nederland en Brazilië
– Dank voor uw gaven en gebed.

>>> Vanaf nu komt de nieuwsbrief om de 3 maanden,
totdat het Kinderdagverblijf weer open gaat!
De volgende nieuwsbrief dus in september 2021 <<<

Hartelijke groeten en Gods rijke en onmisbare zegen bidden we u toe. Hou contact en blijf onze nieuwsbrieven lezen, we zien u graag terug in september bij een nieuwe uitgave. Graag tot de volgende keer.
Eunice en Eliana
Nieuws over Alexandre
Magna heeft haar zoon Alexandre op zaterdag 12 juni opgehaald in Pouso Alto. Hij heeft het afkickprogramma voor de tweede keer afgerond, al in februari, maar bleef daar wat langer omdat Magna en Marc nog niet wisten waar ze zouden gaan wonen. Nu ze een huis hebben, en de slaapkamer van Alexandre klaar is, kan hij thuis komen. We vragen u allen te bidden, dat hij niet terug valt in zijn oude leven, maar dat hij gaat studeren, werken en met goede dingen bezig gaat, en vooral goede vrienden zal maken, die hem naar God brengen en niet naar de alcohol en drugs.
Govert en Eliana zijn verhuisd
G en EInmiddels zijn pa en ik (Eliana) verhuisd naar iets verderop in Witharen, naar de Tolhuisweg 17. We hebben het heel erg naar ons zin, de Heer heeft een prachtige en geweldige woning op onze weg gebracht, waar we met volle teugen van genieten
Verder gaat alles gelukkig goed met ons allebei, we genieten nu ook eindelijk van mooi weer in Nederland. Het leek moeilijk te komen, maar eindelijk is het er. Ik moet eerlijk zeggen dat, ondanks ik niet van heel warm weer hou, ik de zon wel miste hoor. Wat dat betreft kan je de zon in Brazilië veel vaker zien. Pa heeft geen moeite met warmte, en miste de zon al veel langer.
Doopdienst en Diaconaat in Santa Bárbara

Volgende maand staat er weer een doopdienst op het programma. Er worden vier mensen gedoopt en een echtpaar wordt als diakenen ingezegend. De doopdienst wordt gehouden op de eerste zondag van juli (4 juli 2021). De datum werd, zelfs midden in de pandemie, gekozen vanwege het grote verlangen van de broeders om door het water te gaan. De kandidaten voor de doop zijn het echtpaar Edson en Rosa, getrouwd in de kerk en actief in het werk van de Heer, Edson speelt saxofoon en besloot zijn talent in de kerk te gebruiken. Verder de broer en zus Laíza en Matheus, kinderen van Elisângela Castro, die zich bekeerde aan het begin van het zendingswerk in de stad, maar een aantal jaren afgedwaald was. Hij keerde terug naar God en bracht zo de hele familie mee, Laíza en Matheus hebben ook altijd op het Kinderdagverblijf gezeten en het woord van God gehoord.

ronald


Lílian en Ronaldo zijn het echtpaar dat als nieuwe diakenen van de kerk ingezegend zal worden. Ze zijn volwassen in het geloof en bereid om altijd te helpen. Ze zijn blij met de nieuwe kans om God en de kerk te dienen.Hulp in het Pastoraat
warleyEnige tijd geleden voelden Ismaël en Lourdes de behoefte aan meer pastorale medewerkers. We hebben wel hulp van Pastor Anivaldo, maar vanwege zijn leeftijd en gezondheid, brengt hij meerdere maanden per jaar door in zijn huis in São Paulo. Hierdoor is hij niet altijd beschikbaar. Sinds de terugreis van Govert en Eliana naar Nederland is deze behoefte groter geworden. Dus hebben we hiervoor gebeden. Na een tijdje begon een predikantenechtpaar, Warley en Rita, onze samenkomsten te bezoeken. Ze zochten een aanwijzing van God bij welke kerk ze zich zouden aansluiten. God werkte door gebed en bracht ons samen. Ze zijn een grote hulp voor de kerk en zo ook voor Ismaël en Lourdes. Pastor Warley heeft al een boek geschreven, doet bijbelstudies en helpt veel in de diensten. We vragen u te bidden dat alles goed zal gaan naar Zijn wil.
Christus, waarheid die vrijmaakt
IsmaSinds januari 2021 is het programma "Christus, de waarheid die bevrijdt" op radio D'Arminda, een online radio in de stad Santa Bárbara do Tugúrio, in de lucht. Een belangrijk instrument om het evangelie te verspreiden, te midden van de pandemie, omdat het online en gemakkelijk te delen is. Het kan overal in Brazilië of in de wereld worden afgespeeld, waardoor veel naburige steden worden bereikt. Elke maandag om 19.00 uur, Braziliaanse-tijd, een uur lang. Er is lofprijzing en prediking, muziek en gebedsverzoeken via WhatsApp. Het is het lokale programma met het grootste publiek. Met het programma hebben we mensen kunnen bereiken die om verschillende redenen niet in staat zijn om naar de kerk te komen.

Het Kinderdagverblijf in Corona tijd
Helaas verkeert Brazilië in een ernstige crisis van het gezondheidssysteem. Het aantal gevallen van COVID-19 neemt absurd toe, waarbij de langzame komst van vaccins het probleem nog verergert. Als gevolg hiervan geldt het afstand houden en de Lock down nog steeds en alleen de essentiële diensten zijn werken nog.
Scholen blijven gesloten en studenten hebben een onderwijssysteem op afstand, studeren thuis en als gevolg daarvan is er geen vooruitzicht op normale lessen. Het Kinderdagverblijf blijft gesloten. Het onderhoud, schoonmaak en administratieve dienstengaan wel door. We hebben helaas de 2 kooksters moeten ontslaan en nu werkt alleen de Fam. Jonker er nog.
kers
Als project voor de komende maanden zijn we van plan om behoeftige gezinnen die zijn ingeschreven bij het Kinderdagverblijf te helpen met een basisvoedselmand per maand. Omdat in deze moeilijke periode verschillende gezinnen met financiële problemen kampen als gevolg van ontslagen en de stijging van de voedselprijzen door de pandemie. Zo blijft de instelling actief in de gemeenschap om gezinnen in nood te helpen, en worden de giften hiervoor gebruikt. In de kerk doen we dat al een tijdje. Als de scholen en het Kinderdagverblijf weer open gaan heeft de burgemeester José Donato in een formele ontmoeting met Lourdes toegezegd dat hij dan zal helpen met schoonmaakprofessionals en leraren.
VOORBEDE
We vragen u met ons mee te bidden;

• Voor alle medewerkers van het zendingswerk en de kerken.
• Voor de bestrijding van het corona virus in Brazilië
• Voor Govert en Eliana’s situatie in Nederland
• Voor pastor Warley en zijn vrouw Rita. Voor Gods leiding voor hen en de kerk
• Voor wijsheid en kracht voor de voorgangers en oudsten in het begeleiden van mensen met relatieproblemen, ziekte en calamiteiten, die op hun pad komen.

We vragen u ook om met ons mee te danken;

• Dat de Heer ons (pa en mij) zo zegent aan alle kanten. Nu met een huis dat zomaar naar ons toe kwam en ook met de medische problemen.
• Voor alle sponsors en hun liefdevolle gaven en gebeden voor Gods werk in Brazilië.
• Dat de Heer het zendingswerk tot hiertoe draagt en helpt, aan Hem alle eer en dank.

Hartelijke groeten van Govert en Eliana en ook van de Jonkers uit Brazilië, Gods rijke en onmisbare zegen toegewenst. Bedankt voor uw gebeden, gaven en vriendschap. In Christus zijn we één en verbonden met elkaar, waar we ook mogen zijn hier op aarde. Eunice en Eliana
GOVERT en ELIANA
Met pa gaat het gelukkig nu veel beter. Hij is op 12 maart één dag opgenomen geweest in het ziekenhuis in Hardenberg voor een ingreep om een blaassteen te verwijderen. Dat verliep heel goed en hij mocht de volgende dag weer naar huis. Er werd opnieuw een SP urine katheter geplaatst in zijn buik. Daarna heeft hij wel weer een blaasontsteking opgelopen, maar dit zijn normale situaties werd er tegen mij gezegd. Wel kreeg hij weer een antibiotica kuur voorgeschreven, die nu deze week afgelopen is. Ik ben nu erg tevreden, moet ik zeggen, eindelijk gaat het goed na een paar maanden van veel probleempjes. Dan was er dit, dan dat, maar nu kunnen we allebei even uitrusten van alles. Even zeg ik, want er komen weer nieuwe ontwikkelingen.
huisM
Ons eerste huurcontract van 6 maanden, is binnenkort verlopen, en er is een andere woning per 1 mei op ons pad gekomen. We gaan dan deze woning huren, hier heel dichtbij, namelijk de woning waar Marc met zijn schoonvader woonde in Witharen. Zijn schoonvader is helaas plotseling overleden op 9 februari tijdens Marc’s verblijf van 3 maanden in Brazilië. (Marc is op 8 april teruggekomen). De woning is erg groot voor Marc alleen. Hij bestaat uit 2 zelfstandige delen. Marc gaat wonen in het deel van zijn overleden schoonvader. Wij krijgen het deel waar Marc woonde. Hierin is een slaapkamer en een badkamer met douche en toilet voor Govert op de begane grond. Dat is erg fijn en gemakkelijk voor zijn verzorging. De woning is ook geheel rolstoeltoegankelijk gebouwd, en dat is heel fijn voor de toekomst als er een rollator of rolstoel gebruikt moet worden. Helaas is het wel een tijdelijk huurcontract van 2 jaar, want de verhuurder (Marc zijn zwager Iwan) wil de woning over 2 jaar verkopen. Dus we moeten voor die tijd wel weer uitkijken naar iets anders.

We hebben het heel erg fijn gehad op De Haar 6a met fam. de Bruin. We hebben er heerlijk gewoond op een mooi en rustig plekje. We danken Henny en John ook hartelijk voor hun gastvrijheid en openheid, zodat we ons eerste half jaar in Nederland hier onze nieuwe start konden maken. God zegene jullie daarvoor.
Per 1 mei wordt ons adres Tolhuisweg 17, 7738 PX, Witharen. U bent van harte welkom om ´s middags een kop thee of koffie met ons te komen drinken.
Wel graag even afspreken per telefoon, wegens andere afspraken.
BARBACENA
Het project waar onze leiders zo van droomden om een kerk te hebben in de stad Barbacena begon in het begin van het jaar 2020. Maar onmiddellijk daarna kwam de pandemie en onze droom moest worden uitgesteld omdat het onmogelijk was om mensen uit te nodigen volgens de veiligheidsnormen. Dit vanwege de beperkte ruimte in de gehuurde zaal en het ontbreken van ramen voor luchtcirculatie.
Het huurcontract duurde een jaar (maart 2020 tot maart 2021). Met het einde van dit contract koos de gemeenteleiding ervoor om het niet te verlengen. De kerk wordt gesloten en we wachten tot de pandemie voorbij is om dit project te hervatten.
De huur werd betaald door vrijwillige bijdragen van gemeenteleden uit de kerk van Santa Bárbara. Als gevolg van de pandemie is het doel helaas niet bereikt.
MERCÊS
Met de nieuwe maatregelen moest de burgemeester van elke stad zelf bepalen wat een essentiële en niet-essentiële dienst was, daarom verbood de burgemeester van Mercês het houden van diensten en elke religieuze gebeurtenis tot het einde van de paarse golf. Alleen "pastorale begeleiding" is toegestaan, waarbij de pastor individueel en binnen de veiligheidsnormen voor de gelovigen kan zorgen, waardoor menigten worden vermeden. We vragen om gebed voor leden van de kerk in Mercês en dat deze pandemie geen reden is voor geestelijke afkoeling, maar een tijd om dichter tot God te naderen.
Berichten uit Santa Bárbara do Tugúrio
Door de grote toename van het aantal gevallen van COVID-19 in Brazilië en het gebrek aan structuur in ziekenhuizen, begon vanaf 14 maart de zogenaamde 'paarse golf' in de provincie Minas Gerais. De nieuwe strengere regels die moeten worden nageleefd zijn onder meer een avondklok van 20.00 uur tot 05.00 uur, afstand van 3 meter tussen personen, sluiting van winkels die als niet-essentieel worden beschouwd, en het verbod op elk openbaar of privé-evenement. Te midden van al deze regels was er de vraag over de opening van kerken en religieuze tempels. Dit moet door de gemeentelijke autoriteiten samen met de gezondheidsdienst worden bepaald.
kerkbreed
In een officiële verklaring beschouwde de burgemeester van Santa Bárbara do Tugúrio, de kerken gelukkig als essentieel. Voor het geven van steun aan de bevolking, die in zulke donkere tijden verkeert en de behoefte heeft zich aan God vast te houden en te hopen op betere dagen. De kerk heeft nu diensten met beperkte uren, we moeten gehoorzamen aan de maatregelen. De avondklok, de afstand van 3 meter per persoon, maximaal 30% van de totale capaciteit en het verplichte gebruik van maskers en alcoholgel. Het is vermeldenswaard dat, godzijdank, geen enkel gemeentelid besmet is met COVID-19. Het decreet blijft van kracht totdat de situatie verbetert.
corona
Pastor Warley en zijn vrouw Rita uit Barbacena komen al en tijdje in onze gemeente in Santa Bárbara do Tugúrio. Ze staan goed bekend en hebben interesse getoond om mee te gaan werken. Ismaël en Lourdes zoeken nog versterking van het team. We vragen gebed om Gods leiding hiervoor. Dat het heel duidelijk zal worden of dit een goede stap is voor hen en voor de gemeente.
podium


De situatie in het Kinderdagverblijf is ongewijzigd door de pandemie. (Zie vorige nieuwsbrieven)
GEBEDEN
We vragen u om met ons mee te bidden;
• De trouwplannen van Karin en Vinícius..
• Voor Magna, Marc en Emely, dat God hun helpt en wijsheid geeft in alles wat ze aan het regelen zijn in Brazilië, wonen, werken, verblijfsvergunning voor Marc, trouwen enz.
• Voor Alexandre in de Kliniek, voor uithoudingsvermogen, kracht en moed om zijn programma af te maken, dat hij hulp en kracht aan God vraagt en niet in andere dingen.
• Voor Govert gezondheid en kracht, moed en wijsheid voor Eliana, bij zijn verzorging.
• Voor het nieuwe RADIO programma, dat veel mensen ernaar zullen luisteren, en geraakt worden door de Heilige Geest.

We vragen u ook om met ons mee te danken;
• Voor Gods trouw in ons leven en in het zendingswerk in Brazilië
• Dat we ondanks de coronatijd niks tekort hebben, en we anderen kunnen helpen.
• Dat alle kinderen toch hun eindejaarcadeautje hebben ontvangen.

Hartelijke groeten uit Brazilië en van Govert en Eliana Jonker in NL. Ik wil graag nog iedereen bedanken voor de lieve en mooie kerst/oud en nieuw kaarten die we hebben ontvangen. We hebben niet aan versieringen gedaan, maar een lint heb ik wel opgehangen voor alle kaarten, om een paar weken naar te kijken. Nogmaals bedankt . Gods rijke en onmisbare zegen toegewenst. Bedankt voor uw gebeden, gaven en vriendschap in het afgelopen jaar, we hopen ook op u te mogen rekenen dit jaar. In Christus zijn we één en verbonden met elkaar waar we ook mogen zijn hier op aarde.

Eunice en Eliana
Radio Programma
p ismaelradioPastor Ismaël Jonker werd gevraagd om een programma te maken op het Radio D'Arminda-raster. De radiozender, onlangs opgericht door stadsbewoners, werkt online en is overal ter wereld toegankelijk en te beluisteren. Het programma “Christus, de waarheid die bevrijdt”, van de Volle Evangelie Gemeente, wordt elke maandag om 19.00 uur Braziliaanse tijd uitgezonden. Er is een uur beschikbaar, waarin we christelijke liederen en een korte Bijbelse boodschap plaatsen. Ook kunnen er online verzoeken om gebed en muziek worden aangevraagd. Als u dit programma wilt horen en eraan wilt deelnemen, gaat u naar radiodarminda.com.br. in Nederland van 23:00-24:00. We zijn heel blij dat we weer op de radio een uurtje Gods Woord mogen verkondigen door muziek, door een quiz en een kleine preek.
Ter info van het bestuur: De video's van Kerk en Kinderdagverblijf zijn nu compleet beschikbaar op onze website www.zendingbrazilie.nl.
Nieuwe Bewoners
Na de verhuizing van Govert en Eliana naar Nederland stond het huis waar zij woonden leeg. Omdat het eigendom van de familie Jonker is, en een goede ligging heeft (naast de kerk), en het de wens was om het in de familie Jonker te houden, werd besloten dat Eunice en Rafael daar nu komen te wonen. Het is beter voor het huis dat het bewoond blijft, dan wordt het onderhouden. Sinds december wordt er nu hier en daar wat gerenoveerd en het is de bedoeling dat de verhuizing in maart plaats zal vinden. We zijn blij met deze beslissing.

huis er
Liefdesmand
Om de mensen in de stad te helpen heeft het bestuur van de kerk besloten om met hulp van de broeders en zusters voedselmanden samen te stellen. Dit project wordt sinds oktober 2020 uitgevoerd en gesteund door alle gemeenteleden. Tot nu toe zijn er vier basisvoedselmanden gedoneerd aan behoeftige gezinnen op verschillende plaatsen.
De manden zijn samengesteld uit niet-bederfelijk voedsel, schoonmaakproducten en persoonlijke hygiëne. Zodat het gezin de basis heeft om de maand door te komen en het budget te ontlasten.

liefdesmand
Hevige regen in Santa Bárbara
WegOp 12 januari, als gevolg van zware regenval (wat heel normaal is in deze tijd omdat het zomer is) is Santa Bárbara do Tugúrio geïsoleerd geweest doordat de weg die de Santa Bárbara en Barbacena verbindt was beschadigd. Een brug was ingestort en een blokkade die de hele weg versperde. Verschillende bewoners die in naburige steden werken, moesten het stuk te voet oversteken en dan een lift vragen, een bus nemen of 2 uur omrijden.
Gelukkig heeft het deze keer niet lang geduurd, waarschijnlijk door de invloed van onze nieuwe burgemeester. Nu is alles heel snel gerepareerd zodat we er weer veilig langs konden rijden.
Een heel ander Kerstfeest voor het Kinderdagverblijf
kerstWe zijn gewend om cadeautjes in te pakken en na te denken over het maken van een leuke dag voor alle kinderen die naar het Kinderdagverblijf komen. Met dit lang gedroomde eindejaarsfeest eindigt ook het schooljaar en is een manier om eerst God te danken, en natuurlijk de kinderen en hun ouders danken voor hun vertrouwen in ons werk, dat we zonder hen niet zouden hebben.
Maar dit jaar was het anders: hun lawaai en vreugde maakte plaats voor stilte. Het kwam door de COVID-19-pandemie en we bevonden ons al snel in de situatie van sociaal isolement.
Zonder kinderen, met nieuwe veiligheidsprotocollen en een nieuwe manier van werken, moesten we opnieuw uitvinden hoe we deze historische dag voor de instelling zouden maken.
Toen kwam het idee: we kopen kerststollen en maken een pakket met lekkere dingen. We hebben ongeveer 100 pakketten gemaakt. We bezochten elk kind in het gezin waar het woonde en wensten hen fijne feestdagen en Gods zegen toe. Dit deden we voor iedereen die in 2020 ingeschreven stond op het Kinderdagverblijf.
Dank aan GOD en gebed voor het zendingswerk
We vragen u met ons mee te bidden;

• voor Lourdes en Ismaël, Karin en Eunice en het werk in Brazilië.
• voor het Corona virus in Brazilië en genezing van twee zusters in Mêrces.
• voor Magna, Marc, Alexandre en Emely in hun situatie.
• voor Goverts situatie en geschikte hulp voor Eliana bij zijn verzorging.
• voor de start van de nieuwe gemeente in Barbacena met pastor Ivan en Adriana.

We vragen u ook om met ons mee te danken;

• Dat de Heer ons (pa en mij) zegent aan alle kanten, dat we niets tekort komen hier, bij terugkomst na zoveel jaren.
• Voor alle sponsors en hun liefdevolle gaven en gebeden voor Gods werk in Brazilië.
• Dat de Heer het zendingswerk tot hiertoe draagt en helpt. Aan Hem alle eer en dank.
• Dat de berichten van Alexandre zo goed zijn.

Hartelijke groeten uit Brazilië en van Govert en Eliana Jonker (in Nederland), Gods rijke en onmisbare zegen toegewenst, gezegende Kerstdagen en alvast een gelukkig en gezond 2021. Bedankt voor uw gebeden, gaven en vriendschap in het afgelopen jaar. In Christus zijn we één en verbonden met elkaar waar we ook mogen zijn hier op aarde.

Eunice en Eliana

kerstnl
Van de bestuurstafel
Aan het einde van het kalenderjaar wordt de balans opgemaakt. Het bestuur van de Stichting Zending Brazilië voor Christus doet dat dit jaar met grote dankbaarheid. Elk jaar zien we hoe de Zender zijn werkers tegemoet komt in tal van opzichten en niet in de laatste plaats de financiële. Terwijl het coronavirus ook het zendingswerk in St. Bárbara do Tugúrio en in Mercês belemmert, wordt de tijd daar goed besteed. Onder meer aan het onderhoud van de gebouwen, maar bijv. ook aan een alternatieve vorm van contact met de kinderen. Al met al een hele onderneming.
Hoe overweldigend is het dan dat te midden van de plannen, begrotingen en balansen die opgesteld worden, er enkele grote giften binnenkomen. Elke gift bouwt mee, ook de kleine giften zijn heel belangrijk in het Konikrijk van God. Maar nu zijn er weer wat meer mogelijkheden en wat minder financiële zorgen. Zeker nu de verandering in het werk is gerealiseerd, met een deel van de familie Jonker terug in Nederland en een deel actief in Brazilië.
Naast het werk daar, kunnen we nu verder investeren in ondersteuning van de teruggekeerde zendingswerkers bij hun hervestiging in Nederland. Ook in de communicatie tussen Nederland en Brazilië. We hopen dat u met ons blijft meebouwen aan deze zendingsopdracht, om kinderen in Santa Bárbara do Tugúrio te blijven opvangen, en de kerk aldaar en in Mercês de nodige ondersteuning te bieden, ook in de praktische kant van onderhoud en verdere afbouw.
Update Magna & Marc, Emely en Alexandre
Magna is op 9 november weer terug gekeerd naar Brazilië. Het gaat goed met haar en ook met haar twee kinderen. Op het moment is Magna bij haar biologische moeder in Belo Horizonte, samen met haar dochter Emely (15 jaar) waar ze de feestdagen gaan doorbrengen en Magna´s verjaardag 26 december.
Marc is nog in Nederland, en gaat in Januari naar Magna toe, en dan gaan ze een sollicitatie gesprek hebben met een Nederlands echtpaar in Ritápolis om samen aan het werk te mogen met John en Joyce in Prados, waar ze volgend jaar een afkickcentrum voor verslaafde vrouwen gaan openen. Maar er moet nog heel veel gebeuren voor het zover is, dus ook heel wat voorbereidingen, ook voor Marc en Magna, o.a. een verblijfsvergunning voor Marc in Brazilië. Ze bidden dat de Heer hun duidelijk maakt, en de deuren opent, als dat Gods wil voor hun leven is, en voor hun toekomst. Trouwen is hier in Nederland niet gelukt vanwege te weinig documenten, nu hopen ze in Brazilië te kunnen trouwen.
Met Alexandre (17 jaar) zijn de berichten uit het kliniek heel erg goed, dat hij groeit, zich ontwikkelt, goed gedrag laat zien en zelfs de leiding al mee helpt. Hij moet tot februari blijven, want dat zijn de regels, maar Alexandre geeft aan te willen blijven werken daar als vrijwilliger om toekomstige jeugd te helpen met hun verslavingsproblemen. We hopen en bidden dat hij dat doorzet, en tot een zegen mag zijn in levens van anderen. En vooral met God door het leven wil blijven gaan.
We blijven hopen en bidden dat Magna, Marc en de kinderen duidelijkheid mogen ontvangen van de Heer voor hun toekomst, het hoe, wat, wanneer en waar, dat ze gelukkig mogen zijn samen, en dat ze ook tot zegen mogen zijn voor anderen. Maar met de Heer en de tijd, zou dat hun dan ook zeker duidelijk worden. Geduld is dan ook zeker heel belangrijk voor ze.
Vrouwenkoor De Levieten
Vanwege het Corona virus is de groep ook een hele tijd niet bij elkaar gekomen. Er kon niet geoefend worden. En om dezelfde reden kon de jaarlijkse uitvoering niet plaats vinden. Inmiddels zijn ze met de nodige maatregelen weer begonnen met repeteren.
Ismaël, die de leiding heeft over de groep besloot om de uitvoering toch niet zomaar voorbij te laten gaan, en om dan maar met de vrouwen vrijdag middag 4 december uit eten te gaan, wat ze heel erg leuk en fijn vonden allemaal.

deleviet
Pastor Anivaldo 72 jaar
pasanivaldoDe gemeente heeft op 3 november deze grote man verrast met een speciale dienst en na afloop een grote verjaardagstaart. Een man van God, die zijn tijd verdeelt om in twee plaatsen te wonen en te leven met zijn vrouw. Voor werk in de kerk van Santa Bárbara do Tugúrio en in São Paulo (waar zijn kinderen en kleinkinderen wonen). Steeds een paar maanden op beide locaties. Een wijze man, gepensioneerd politieagent, die altijd klaar staat om het woord van God te delen en waar ook maar heen te gaan om te helpen. We zijn heel erg blij met hem en zijn vrouw in de gemeente, ze zijn een zegen.
Start dochtergemeente in Barbacena
Voordat papa en ik vertrokken naar Nederland, hebben we een pre-opening van het kerkzaaltje in Barbacena gehad op zaterdag avond 5 september. Zodat papa ook nog de zegen kon uitspreken voor de gemeente die daar haar deuren heeft geopend . De voorganger is pastor Ivan met zijn vrouw Adriana, die bij ons al een paar jaar actief zijn in Santa Bárbara.

ivan
kerkbOp 17 oktober is de officiële openingsdienst geweest, want vanaf die datum, zal er elke zaterdag avond ook een samenkomst gehouden worden. Barbacena is 28 kilometer van Santa Bárbara do Tugúrio. Nu zijn we verbonden met 3 gemeentes. Het kerkzaaltje staat op een zeer drukke plek van de stad. Het wordt gehuurd door een aantal broeders en zusters, die daarvoor zich financieel ingezet hebben. De diensten zijn op zaterdagavond zodat er ook vanuit Santa Bárbara do Tugúrio assistentie kan komen. Ons gebed en hoop is dat velen het woord van God zullen horen en voor Jezus kiezen. En dat mensen komen om te groeien in geloof zodat het zaaltje snel te klein zal zijn.
Gemeentelijke Verkiezingen
Op 15 november zijn in heel Brazilië verkiezingen geweest voor burgemeesters en wethouders. Dit is belangrijk voor ons omdat we de hulp, die we van de gemeente voor het Kinderdagverblijf krijgen, hard nodig hebben.
De gekozen mensen zullen daarover weer opnieuw beslissen.
In Santa Bárbara do Tugúrio waren er 3 kandidaten, waarvan 1 voor het eerst was en ook meteen won. Hij is een heel intelligente en gestudeerde jongeman die jaren op het bevolkingsregister van de stad heeft gewerkt, en nu ook voor advocaat studeert. Hij wil voor de belangen van de stad opkomen. Het leukste is dat hij toen hij klein was ook op het Kinderdagverblijf is geweest, en op de Zondagschool bij mama en daarvan nog heel veel weet te vertellen. Voor de verkiezingen heeft hij een foto op Facebook gezet van hem met andere kinderen na de zondagsschool voor ons oude kerkgebouw met mama op de achtergrond. Daar kreeg hij heel veel leuke reacties op en dat bracht veel herinneringen aan vroeger bij de inwoners van Santa Bárbara naar boven. We hebben hoop en bidden dat deze burgemeester veel voor het zendingswerk, en met name het Kinderdagverblijf wil gaan betekenen in de komende 4 jaar, en wie weet nog langer.